slika
Omoti popularnih muzičkih  albuma iz sedamdesetih godina 20. veka

New wave

Ovo je, po mom skromnom mišljenju, definitivno najinteresantniji žanr u celoj dekadi.

Iako je vremenski zahvatio relativno kratak deo dekade, izuzetno je interesantno pogledati koji se izvođači nalaze među njima: B 52’s, Elvis Costello, Billy Idol (Generation X), Talking Heads, The Police, Ian Dury, Fischer Z, Human League, Orchestral Manoeuvres In The Dark, Eddie & The Hot Rods, Lene Lovich, Gary Numan, Spandau Ballet, Simple Minds, New Order, Ultravox, Stray Cats, X.T.C., The Undertones, Patti Smith, Boomtown Rats, Dexy’s Midnight Runners, itd.

Za one koji ne znaju, upadljivo je skoro potpuno odsustvo izvođača s one strane okeana, iako se i tamo nalazilo nekoliko izuzetno vrednih sastava. New Wave je skraćenica od New Wave of British Rock, tzv. pokreta, koji je, po ugledu na British Invasion iz '60, trebalo da opelješi džepove nedužnih Americans.Iako od toga nije bilo (skoro) ništa, nekoliko sastava je ostalo da teroriše top liste tokom prve polovine sledeće dekade. Tome je, bez trunke sumnje, doprinela pojava tada jedinstvene pojave, TV stanice, tada lokalnog U.S.A. nivoa, koja se bavila jedino, samo i isključivo emitovanjem muzičkih spotova i vesti povezanih sa muzikom. Radilo se o danas džinu među medijima, sada preživelom i otrcanom MTV. Da ne grešim dušu, u početku nije ni mogao da priđe tada čuvenom SKY kanalu, vlasništvu jednog od najuticajnijih medijskih magnata od pamtiveka do danas, Rupert Murdock. No, vremena se menjaju i je na vreme Rupert shvatio da se ljudi radije vezuju za svakodnevno brojanje mrtvih i ranjenih, tako da su Americans dobili muzičku utakmicu sa tolikom razlikom, da je nije pristojno pominjati.

Žeđ za novim licima i pesmama je vodila skaute za otkrivanje talenata na najrazličitija mesta. Podrumi su uveliko bili pročešljani, na koncertima ih je poneki put bilo više od publike, a ugovor za snimanje jednog, tog najbitnijeg, prvog singla, mogao je da bez ikakvih teškoća dobije bilo ko, ko bi umeo da drži gitaru. Što ružniji i interesantniji, to bolje!

A takvih uvek ima na lopate, tako da se tom prilikom baš svako mogao dokazati. Još jedna stvar. Sredinom dekade se pojavile jedna izuzuetno neobična diskografska kuća, sa veoma nevinim imenom, Virgin. Ona je ponela barjak promena i danas postala globalna velesila, ne samo u diskografskoj industriji, već i u ostalim izuzetno profitabilnim granama privrede. Kao dobra šala zvuči podatak da je Virgin jedna od najtraženijih avio kompanija, a ako neko do sada nije znao, prva prvcijata ploča koju je ova diskografska kuća izdala je, ni više ni manje, već legendarna Tubular Bells, album prvenac genijalnog Mike Oldfield. Redak osećaj za business.  Sir Richard Branson, moj naklon i kapa do zemlje.

Niko od gorenavedenih izvođača nije tek tako došao do uspeha.

Elvis Costello je čedo Pub Rock. Kao što i sam naziv kaže, izvođači koji su se povezivali sa ovim podžanrom New Wave su bili veterani na scenama čuvenih London Pubs, pivnica u kojima se atmosfera dovodila do usijanja. Glasna muzika, toplo pivo, vrućina, dim i gomila koja skače u majicama kratkih rukava kao jedan, činili su svoje. Publika je ostajala ispred Pubs, zainteresovanih je bilo sve više, a smrt Elvis Presley je donela novu parolu: Elvis is dead, long live Elvis! U najmanju ruku preterivanje, no nema loše reklame.

Stray Cats su bili čisto uvozni proizvod, a momci su prešli preko okeana i otišli u pečalbu u UK, a sve zbog nezainteresovanosti U.S. producenata za Rockabilly. Veliku nepravdu su momci brzo ispravili, prodajući istoimeni debi album u fenomenalnom tiražu. Uz lokalni Matchbox, žarili su i palili i top listama i blagajnama prodavnicama ploča, terajući posetioce da plešu do padanja na nos!

Zato Talking Heads nisu morali dalje od New York City kluba CBGB, gde su postali legende, a oni koji su prisustvovali njihovim koncertima '76 i '77, dan danas to pominju, baš kao i oni koji su prisustvovali Woodstock. David Byrne i škvadra su zauvek promenili lice U.S. top lista, dajući svojim prisustvom potvrdu da i «intelektualni» sastavi mogu da postignu komercijalni uspeh. Pesme o gradovima, psihopatama, šaputajućim vetrovima i sličnom, stale su rame uz rame sa pesmama o macho muškarcima, ljubavi na plaži i plesanju u disco klubovima. Pamet je napokon postala seksipilna, a hippie izjava o «unutrašnjoj lepoti», koja je dozvoljavala svima da postanu zavodnici, pretočena je u manje naivnu. Time su svi cvikeraši dobili priliku da (napokon) izlaze sa najlepšim devojkama, kojima je već bilo dosta prelepih, nabildovanih i preplanulih sportista(?!). Verovantno su i ovi jedva dočekali da ih zagrle konjozube, bubuljičave i brkate odlikašice, a šlag na tortu je bila pojava PC.

Time smo stigli do još jednog podžanra New Wave, Electronic.

Ko god je znao da programira sampler i imao dovoljno novaca da kupi synthesizer, snimao je ploču. Kraftwerk, sastav koji je iz East Democratic Republic of Germany svojom uniformnošću i elektronikom poručivao "Orwell je bio u pravu", nepovratno je uticao na komercijalnu muzičku scenu. Gary Numan i Ultravox su se najbolje snašli u svemu tome i pokupili lovorike, a Gary je uspeo da animira poslovično nepoverljive Americans, koji su legli na rudu, opčinjeni već postojećom pomamom za filmovima iz serijala Star Wars.

Sve je to bio u stvari New Pop, a tek nekoliko sastava je iskakalo iz okvira, stvarajući sasvim novu scenu zvanu Alternative. Njihova poruka je bila jasna: mi smo alternativa svemu komercijalnom, kao što život ne sačinjavaju samo ljubav i radost, već ravnopravno uz njih idu tuga i bol.

Apsolutni šampioni su bili Joy Division, kasnije New Order, koji su, sve do samoubistva osnivača i glavne ličnosti celog pokreta, Ian Curtis, svima ulivali duboko depresivne misli i osećanja. Njegovo samoubistvo je samo dolilo ulje na vatru, a crno je ponovo postalo In. Čitava plejada sličnih sastava krenula je u svet, a najpoznatija posledica celog Alternative pokreta je postao Seattle Grunge. Da podudarnost ne bude gora, pobrinuo se legendarni Curt Kobaine, koji je, baš kao i Ian, sebi oduzeo život.

Pregled sastava iz podžanrova New Wave završavamo sa najjadnijim i najkomercijalnijim od svih, New Romantics. Novi Romantičari su, navodno, pokušali da ožive duh renesanse (!?!), obučeni u košulje sa ogromnim karnerima, opremljeni Tsunami frizurama, spremni za zavođenje na način priča iz 1001 noći. Devojke su, naravno, totalno poludele za momcima iz sastava Spandau Ballet, a za njima su došli i napravili dar-mar, doduše u sledećoj dekadi, apsolutni šampioni saharina, Duran Duran, nekad poznatiji kao Arcadia.

Na stranu ružne uspomene, neka od svega ostane samo ono lepo, a to je bilo uzbuđenje sa iščekivanjem svake nove pesme, oduševljenje dobijenim i želja da se to podeli sa drugima.

Sva sreća što nisam više mlad.

Ne bih to dva puta izdržao.


New Wave radio stanice:
631radio
Flashback now
LAVALOUNGE


ExYu prognozadesign&hosting by Computersky