slika
Omoti popularnih muzičkih  albuma iz sedamdesetih godina 20. veka

Pop

Ovo je bez sumnje bio nakomercijalniji žanr u popularnoj muzici u poslednjih nekoliko dekada.

Nema osobe na ovom svetu koja nije čula za neke od najkomercijalnijih izvođača popularne muzike. ABBA, Elton John, Billy Joel, The Carpenters, Neil Diamond, Simon & Garfunkel, Barbra Streisand, Cher, su već dekadama u samom vrhu najprodavanijih izvođača ikada, a tek nekoliko skorašnjih super-stars je uspelo da im priđe, da budem iskren, sada već veoma blizu. Ipak, patina koju su oni dobili, daje im posebnu draž, a svako zna da je majstorski, ako baš hoćete ručni rad, uvek cenjeniji od serijskog.Ono što je uvek davalo prednost Pop muzici u odnosu na ostale je veoma izražena potreba da se što je veselije i površnije dođe do dobre zabave, bez nepotrebnog filozofiranja i uplitanja u politiku (FUJ!). Lepo lice, poneka kratka suknjica, podnošljiv glasić i, eto dobitne kombinacije! Da, da, sve je to navodno bezazleno i naivno, no, samo pogledajte cifre i zamrznuće vam se osmeh na usnama. Kao što na početnoj strani već rečeno, u '70 je muzika postala veoma unosan posao, čiji se obrt merio stotinama miljuna laganih. Time se zabava svrstala među industrijske grane, a u sprezi sa medijima, gore navedeni i neki malo manje poznati izvođači su bukvalno lopatama zgrtali pare, koje su ih tešile, dok su u suzama čitali sve lošije kritike. Baš mi ih je žao.

Draga/dragi me voli, draga/dragi me ne voli, napolju dobuje kiša, nebo je vedro ove noći, draga/dragi, kada ćeš doći, stani mala, ala sam se zaljubio, imam kuče koje je živo i zdravo/upravo krepalo, sve ovo su milioni gutali i gutaju i dan danas, bez ikakve potrebe za dubljim razmišljanjem o nečijim tuđim brigama.

Svetu je dosta svakodnevnih teškoća, briga oko nedostatka novca, bolesti, gojaznosti, selidbe, neposlušne dece, alkohola, droga, neželjenih trudnoća, jalovosti, školovanja, korupcije, tako da je sasvim normalna potreba za bekstvom od svega toga. A šta je najbolji lek za to? Veselje, igra, ljubav, zabava, ples!

Nemojte mi zameriti, nisam ni ja imun na neke od najnižih strasti, tako da ne smem da kritikujem porive koji vode prema uzdizanju u visine onih, koji se ni malo ne razlikuju od nas. Hirurški zahvati estetske hirurgije, alkoholizam, narkomanstvo, homoseksualnost, neverstvo, bračno i vanbračno, promiskuitet, bulimija, izgladnjivanje do smrti, pronevera novca, siledžijstvo, sve ovo je toliko privlačnije kada se desi njima, a ne samo nama. Time se napokon svi mi, makar na ovakav, prividan način, identifikujemo sa svojim idolima, koji su i talentom i upornim radom, a i spletom slučajnih okolnosti i prstom sudbine, stigli tamo gde jesu.

Znaš li onog i onog pevača? Jesi li čuo da su ga uhvatili dok je prebrzo vozio taj i taj preskupi auto? Sećam se kada sam se i ja jednom našao u sličnoj situaciji, samo kada se setim. Bio je dan, baš kao i danas, kada me zaustavio policajac i... Baš bih voleo da vidim kako bi se taj isti policajac ponašao kada bi mu iz vozila iskočila neka lepuškasta zvezdica i zatreptala okicama i zanjihala kukovima! Verovatno bi, bez uvrede, išao po štap, šenio i pravio se mrtav.

Kao i ja.

No, da počnemo još jednom, iz početka.

Sam početak dekade je nosio sa sobom teško breme, koje je silom prilika ovaj žanr tada vukao. Pop muzika je tada bila porodična zabava, u kojoj su uživali i roditelji i deca. Kakvog li poniženja! To je veoma dobro uočeno, a kao posledica seksualne revolucije, sledile su pesme čija je tema postala predmet razdvajanja u kućnoj zabavi. Lepuškasti momci, kao poručeni za zetove i smerne devojke, pomalo mršave da postanu snahe, neka ih, popraviće se posle drugog deteta, polako i sigurno su šetnje po mesečini zamenjivali, prvo skrivenim porukama u stilu «ako nećeš ti, drugi hoće, sigurno». Roditeljima, sasvim nenaviklim da o bezobraznim stvarima pričaju sa decom, bivalo je sve teže i teže da objašnjavaju o čemu se radi. Kada su se napokon teme otvoreno počele baviti stiskanjem i preplitanjem udova, došao je kraj dobu nevinosti.

Recimo, ABBA su započeli svoju karijeru sa opisom Napoleon istorijskog poraza bitke kod Waterloo, da bi je završili sa pesmom o neverstvu i razvodu. Elton je započeo karijeru kao velika nada, mladić koji peva o idealima, ljubavi, pravdi, a završio je kao kapriciozan pali anđeo, homoseksualac ogrezao u piću i tabletama, koji se vukao po sudovima, ne bi li izvukao koju paru posle legendarnih napada trošenja na neke, samo njemu bitne stvari. Karen-An Carpenter iz sastava The Carpenters, bila je ideal svake žene. Glas kao u anđela, lice kao sa naslovne strane, uspeh, struk kao u devojčice, sve je to bio privid. Završila je kao bulimičarka, koju je ostavio muž i koja je potpuno isrpela organizam zloupotrebom sirupa od Ipecac. Ni njen rođeni brat Richard nije bio bolji, priznao je, na jedvite jade, da je koristio marijuana i cocaine, a kao posebna pikanterija stoji da je oženio blisku rođaku i sa njom izrodio čopor dece. Toliko o držanju za ruke i trčanju u travi.

Zatim, Neil Diamond, tipičan šlager pevač, junak devojačkih snova, platio je kao odštetu za razvod $300 miljuna, čime je stigao na prestižno četvrto mesto po visini odštete u poslednjih nekoliko stotina godina.

Cher je postala poznata po tome što je izvadila nekoliko rebara, ne bi li održala vitku liniju, a ovakvih i sličnih priča ima nebrojeno.

Sve ovo pokazuje da ove osobe samo rade ono što bi i mi, sa jedinom razlikom što su oni zaradili ogromnu količinu novca, koja im je omogućila da svačije snove dožive u privatnoj javi.

Sada se vi pitate, a Å¡ta sa muzikom?

Kako šta, toliko je lepa da o njoj ne vredi pričati.

Samo je treba slušati.


Add a Big R Player to your MySpace!

 -------------

The Lynx Super 70s

Hi | Low
           
  Hi | Low 
 
  Hi  |  Low  
                    


ExYu prognozadesign&hosting by Computersky